Wat is payroll?

By april 3, 2019FAQ

In het kort: een payrollbedrijf neemt de juridische en administratieve verplichtingen over van de opdrachtgever. Die opdrachtgever neemt mensen in dienst die bij het payrollbedrijf op de loonlijst komen. Het payrollbedrijf is dus de juridische werkgever van het personeel van de opdrachtgever.

Het payrollbedrijf zal o.a. de arbeidscontracten opstellen en afsluiten, het loon uitbetalen, het vakantiegeld regelen en de nodige veranderingen doorvoeren bij CAO- en wetswijzigingen.

Let wel op, een payrollbedrijf niet neemt zomaar alle taken over. Zo blijft de opdrachtgever zelf verantwoordelijk voor het werven van personeel, het managen van het personeel op de werkvloer en het naleven van de Arbowet. Op de werkvloer zelf heeft de opdrachtgever dus nog steeds de touwtjes volledig in handen.

Sommige payrollbedrijven gaan verder in hun dienstverlening dan andere. Een payrollbedrijf zal bijvoorbeeld ook bij ziekte het personeel doorbetalen, maar dit is niet altijd inclusief bij de oorspronkelijke offerte. Kijk dus goed welke delen van de administratie inclusief zijn voor je met een payrollpartij in zee gaat.

Waar moet ik op letten bij het lezen van een payrollofferte?

Wie bij een payrollofferte enkel naar de omrekenfactor kijkt, komt vaak bedrogen uit. Zo kan een bedrijf wel adverteren met een lage factor, maar achteraf extra factureren voor verplichte kosten ...

Mijn werkgever biedt mij een payrollcontract aan. Wat moet ik weten?

Je gaat werken bij het bedrijf dat jou aangenomen heeft. Alleen kom je op de loonlijst van het payrollbedrijf terecht, waardoor het payrollbedrijf jouw juridische werkgever is ...

Redactie Shifter

Author Redactie Shifter

More posts by Redactie Shifter