De omrekenfactor is de factor waarmee je het brutosalaris vermenigvuldigt om tot de kost van de payrollconstructie te komen. Het eerste waar iemand naar kijkt op de payrollofferte is dan ook meestal de omrekenfactor. Maar op zich zegt dat getalletje eigenlijk niets.
Je moet namelijk ook weten:
- Wat inclusief is bij die omrekenfactor
- Waar de omrekenfactor wordt op toegepast
Er zijn payrollpartijen die bepaalde verplichte kosten achterwege laten op de offerte om zo de omrekenfactor misleidend laag te kunnen houden. Die omrekenfactor mag dan wel erg laag zijn, uiteindelijk komen er nog een heleboel facturen met wettelijk verplichte kosten. Zo kan je onmogelijk een eerlijke vergelijking maken.
Je moet ook weten waar de omrekenfactor wordt op toegepast. Veel werkgevers vergissen zich hierin en denken dat de omrekenfactor wordt toegepast op het volledige bruto-inkomen (dat is het brutosalaris + vakantiegeld en doorbetaalde vakantiedagen). Daarnaast vergeten ze dat ook de werkgeverslasten overgedragen worden als ze kiezen voor een payrollconstructie. Daardoor lijkt payroll met een hogere omrekenfactor vaak spectaculair duur, terwijl het vaak net financieel voordelig kan zijn.
Waar moet ik op letten bij het lezen van een payrollofferte?
Wie bij een payrollofferte enkel naar de omrekenfactor kijkt, komt vaak bedrogen uit. Zo kan een bedrijf wel adverteren met een lage factor, maar achteraf extra factureren voor verplichte kosten ...
Waarom is payroll voordelig voor horecabedrijven?
Vooral in de horeca lijkt er een hardnekkig vooroordeel te zijn dat payroll ontzettend duur is. Dat klopt echter niet. Belangrijkste reden is dat het risico op ziekteverzuim gedekt wordt door de payrollpartij ...