Waar moet ik op letten bij het lezen van een payrollofferte?

By april 2, 2019FAQ

Wie bij een payrollofferte enkel naar de omrekenfactor kijkt, komt vaak bedrogen uit. Deze factor betekent namelijk alleen iets als je ook weet wat er allemaal bij inbegrepen is. Zo kan een bedrijf wel adverteren met een lage omrekenfactor, maar achteraf extra factureren voor verplichte kosten die niet in de voorgestelde prijs inbegrepen waren.

Om financiële verrassingen te vermijden, kun je beter deze vijf zaken goed controleren voor je een offerte tekent:

  1. Zijn de wettelijke reserveringen inbegrepen of niet?
   Payrollbedrijven zijn net als gewone werkgevers wettelijk verplicht om financiële reserveringen te doen. Kijk goed of dit reserveringspercentage vermeld wordt op de offerte. Als dit niet het geval is, kan het payrollbedrijf achteraf een factuur sturen die kan oplopen tot 20% meer dan het afgesproken bedrag.
  2. Dekking van ziekterisico
   Wanneer een werknemer ziek is, moet die betaald worden. Sommige payrollbedrijven nemen het ziekterisico over van de werkgever. Dat is echter niet altijd het geval. Als het ziekterisico niet door het payrollbedrijf wordt gedekt, ontvang je als werkgever een extra factuur wanneer er een werknemer ziek wordt. Het kan een belangrijke strategische beslissing zijn om al dan niet zelf in te staan voor het ziekterisico. Denk hier dus goed over na bij het vergelijken van payrolloffertes!
  3. Pensioenreserveringen
   Elk payrollbedrijf is verplicht aangesloten bij het STIPP Pensioenfonds. Zodra iemand voldoet aan de pensioenfactoren, moet daarvoor bijbetaald worden. Sommige payrollbedrijven communiceren hierover in de offerte. Dan wordt er meteen rekening gehouden met de kosten die hieraan vasthangen. Andere payrollbedrijven vermelden deze verplichte kosten bewust niet, zodat ze met een lage omrekenfactor adverteren, maar achteraf wel de pensioenpremies gaan factureren. Kijk dus goed na of de verplichte pensioenkosten al vermeld staan op de offerte.
  4. Aanbrengfee aanwezig?
   Een aanbrengfee is de kost die je betaalt wanneer je nieuwe medewerkers aansluit bij het payrollbedrijf. Niet alle payrollbedrijven hebben zo’n aanbrengfee. Als je van plan bent vaak nieuwe medewerkers aan te dragen, kies je misschien beter voor een partij met een hogere omrekenfactor die geen aanbrengfee hanteert.
  5. Omrekenfactor voor bonussen en overwerkuren
   Bonussen en overwerkuren zijn voor de payrollpartij goedkoper dan gewone gewerkte uren, althans er staan lagere kosten tegenover. Sommige payrollpartijen rekenen dan ook met een lagere omrekenfactor voor bonussen en overwerkuren. Voor sommige bedrijven kan dit een aanzienlijk verschil zijn voor de uiteindelijke factuur. Bekijk dus hoe relevant dit is voor jouw situatie en bekijk grondig de tarieven op de payrolloffertes.

Wat is de omrekenfactor? Hoe moet ik die interpreteren?

Wie bij een payrollofferte enkel naar de omrekenfactor kijkt, komt vaak bedrogen uit. Zo kan een bedrijf wel adverteren met een lage factor, maar achteraf extra factureren voor verplichte kosten ...

Wat gaat er veranderen met de WAB?

De WAB is bedoeld om de regels voor vaste contracten soepeler te maken en de regels voor flexibele contracten strikter. Ook voor payroll zijn er veranderingen voorzien in de WAB ...

Deze uitleg kan je uitgebreid nalezen in onze blogpost “Transparante payroll offertes voorkomen financiële verrassingen”

Redactie Shifter

Author Redactie Shifter

More posts by Redactie Shifter