Waarom werken bedrijven met een eigen HR-departement ook soms met payrollbedrijven?

By april 3, 2019FAQ

Als je kiest voor payroll, kies je voor meer dan alleen het uitbesteden van je juridische administratie. Zelfs grote bedrijven die een eigen HR-departement hebben en dus zelf in staat zijn werknemers te begeleiden en uit te betalen, kiezen soms voor payroll.

Daar kunnen heel wat redenen voor zijn. Wij noemen er enkele uit onze eigen ervaring:

  • Een bedrijf experimenteert met een nieuw departement. Om maximale flexibiliteit te hebben, kiest het bedrijf eerst om een nieuw team aan te nemen met payrollcontracten. Als de testfase succesvol is, krijgen de werknemers een vast contract, zoniet is het met payroll eenvoudig om de plannen weer te herzien.
  • In Amsterdam zijn er heel wat bedrijven die customer service in het hoofdkantoor organiseren. Hoewel de meeste werknemers Nederlands zijn en een vast contract hebben, heb je bij customer service net veel expats zitten met flexibele uurcontracten. Als bedrijf kun je er dan voor kiezen om HR te laten focussen op die eerste laag werknemers en de tweede laag uit te besteden aan een payrollbedrijf. Zo moeten HR en legal zich niet per se buigen over de regels rond flexcontracten en expats.
  • Soms heb je last minute werkkrachten nodig. Die kun je dan wel zelf werven, maar als die administratie even snel moet volgen, kan dat al eens problemen geven. Om je eigen administratieve team te ontzorgen, kun je voor payroll kiezen. Als je als bedrijf een betrouwbare payrollpartner hebt, kan die alle last minute wijzigingen voor je in orde brengen. Zo weet je zeker dat de contracten in orde zijn voor de nieuwe flexkrachten starten.

Waar moet ik op letten bij het lezen van een payrollofferte?

Wie bij een payrollofferte enkel naar de omrekenfactor kijkt, komt vaak bedrogen uit. Zo kan een bedrijf wel adverteren met een lage factor, maar achteraf extra factureren voor verplichte kosten ...

Wat gaat er veranderen met de WAB?

De WAB is bedoeld om de regels voor vaste contracten soepeler te maken en de regels voor flexibele contracten strikter. Ook voor payroll zijn er veranderingen voorzien in de WAB ...

Redactie Shifter

Author Redactie Shifter

More posts by Redactie Shifter