Zo kunt u uw personeel vanuit de kern motiveren

By november 27, 2017Blog

De mindset van de medewerkers is zeer belangrijk voor een bedrijf. Juist bij flexibeler werkende medewerkers heeft u minder tijd om deze goed te krijgen. Hoe zorgt u er zoor dat ze zich echt inzetten voor uw bedrijf?

De neuro-wetenschappen staan u bij. Wij mensen zijn evolutionair uitgerust om ons gedrag aan een veranderende situatie aan te passen. Soms zijn we een lover, soms een fighter. Soms een jager, soms een kuddedier. Ons brein past zich hieraan feilloos aan. Het brein doet dit  door specifieke stofjes uit te scheiden. Die stofjes promoten bepaalde soorten gedrag, en ze beinvloeden ook de gemoedstoestand.

Drie van deze stofjes zijn erg nuttig om in de gaten te houden in werksituaties, u zult wellicht al eens van ze gehoord hebben. Hieronder hun namen en werking:

 

  • Bied mensen wat warmte en geborgenheid. Dit verhoogt Oxytocine; dit veroorzaakt gul gedrag (naar klanten, naar collega’s en naar jou) Mensen worden er een teamspeler van. Ze zullen zich ook veiliger en geborgener voelen, en zullen zich meer aan je willen binden.
  • Plaats het team en haar leden op een voetstuk. Dit verhoogt Serotonine; dit veroorzaakt ijverig gedrag en iedereen zal harder voor het team willen werken. Maar iedereen zal ook veeleisender worden. Serotonine zorgt dat mensen zichzelf de moeite waard vinden. Ze gaan zelf meer moeite doen, maar verwachten die ook van u.
  • Creëer een dreiging. (Deadlines worden veel gebruikt.) Dit verhoogt Cortisol. Dit stofje is eigenlijk voor prooidiersituaties en je wordt er heel alert van. Sommige mensen kunnen niet zonder. Maar wanneer je erg alert bent kun je je niet op 1 ding concentreren en teveel alertheid wordt stress.

 

Nu de so-what. Denk eens na over de omgeving die je zelf creeert. Wil je meer binding van mensen, meer ijver? Zorg dat de entre en de leefruimte van de medewerkers er goed uit zien. Dat ze met waardering verwerkomd worden. Dat ze zien dat hun presteren met interesse gevolgd wordt.

Wil je meer alertheid? Creeer deadlines.

Gijs-Jan van het Kaar

Author Gijs-Jan van het Kaar

More posts by Gijs-Jan van het Kaar