Een constant veranderende marktvraag maakt dat bedrijven er baat bij hebben om razendsnel te kunnen schakelen. Dit betekent dat de flexibele schil in 2020 zal stijgen naar 30 procent, blijkt uit onderzoek van het TNO. Op dit moment bestaat zo’n 25 procent van het personeelsbestand al uit flexwerkers. Alleen, hoe bouw je een flexteam dat goed op elkaar ingespeeld is? En hoe manage je zo’n team terwijl je ook nog eens de dagelijkse kosten in bedwang houdt én de kwaliteit van de organisatie beschermt?
Hoe bouw je een flexteam?
Aangezien de flexibele schil straks waarschijnlijk een derde van je bedrijf behelst, is het bouwen aan een flexibele vaste ploeg zeker de moeite waard. Maar wanneer er elke dag 20 nieuwe, onervaren flexwerkers zijn die zich aandienen, is het lastig grip te krijgen op deze groep. Door een flexpoolmanagement-tool in te zetten, tackel je meerdere obstakels ineen.
Met een flexpoolmanagement-tool kun je beter inschatten wie je wanneer nodig hebt. Het systeem onthoudt data van vorige maanden en doet een voorspelling. Hierdoor kunnen uitzendbureaus eerder beginnen met het vullen van jouw gaten. En je kunt zelf meer controle op de uitvraag uitoefenen, en zo de beste flexwerkers vast verzekeren van een plek in het team van de aankomende week of maand. Bijkomend voordeel: je flexibele schil weet eerder waar ze aan toe zijn, en dat wordt gewaardeerd.
Hoe doet je flexibele schil het eigenlijk?
Maar weet je eigenlijk wel wie de beste flexwerkers zijn binnen jouw organisatie? De doorloop is vaak gigantisch en beoordelingsgesprekken kosten tijd. Met onze flexpoolmanagement-tool kunnen shift leaders de individuen in de flexibele schil beoordelen aan de hand van sterren. Dit gaat snel en is handig, binnen een korte tijd is te zien welke flexwerkers het goed doen, en in welke functie. Nog een bijkomend voordeel: medewerkers die zich gewaardeerd en gezien voelen werken harder.
Niet langer onnodig lange dagen
Daarnaast lost een flexpoolmanagement-tool nog een probleem op. Met een traditionele planningstool kan het gebeuren dat het het uitzendbureaus niet lukt om al jouw roostergaten te vullen. Het tijdsbestek waarin dit moet gebeuren is simpelweg te kort, of je concurrentie heeft alle goeie flexwerkers al ingezet. Toch moet het werk af, met ontevreden medewerkers (flex én vast) en lange werkdagen als gevolg. Die tijden zijn dus voorbij. Ontdek hier hoe een rooster er kan uitzien als je de software van Shifter gebruikt.