Las niet alleen balansdagen in voor voeding, maar ook voor werk
Wat zijn balansdagen?
Wie een beetje met gezondheid en gewicht bezig is, is wellicht vertrouwd met het concept van de balansdagen. Af en toe laat je je eens volledig gaan, bijvoorbeeld op een feestje. Omdat je op het feestje geen zin hebt om calorieën te tellen, ga je de dag erna compenseren in de vorm van een “balansdag”. Een dag met gezonde maaltijden en voldoende beweging. Door af en toe een balansdag in te lassen, loop je minder kans op overgewicht en vermijd je de nood aan een (te) streng dieet.
Gezond eten even vergeten… Maar het werk blijft aanwezig
Beeld je nu eens in dat je op zo’n feestje bent. Niemand is bezig met gezond eten, de hele familie zit gezellig te borrelen. Dan is daar de vraag die steeds terugkeert: “Hoe gaat het op je werk?”. De een lacht de vraag weg en geeft een standaard oppervlakkig antwoord. De ander kan het niet laten om een paar frustraties over de baas te uiten. Er wordt niet te diep op ingegaan. Het blijf natuurlijk een feestje. Intussen merk je dat je zwager de hele tijd z’n telefoon zit te controleren. “Misschien komt er een belangrijk mailtje binnen van werk,” legt hij uit bij het zien van je vragende blik. Hoewel je in een ontspannen omgeving bent, is het werk voor niemand echt ver weg …

Halt! Tijd voor een professionele balansdag
Dat zet je aan het denken, toch? Hoewel de balansdag voor voeding al helemaal ingeburgerd is en men het er over eens is dat het goed is voor je gezondheid, is er niemand die “halt!” roept en een balansdag voor het werk inlast. “Daar heb je toch het weekend voor!”, hoor je dan. Misschien wel, maar hoeveel ontspanning haal je eigenlijk uit je weekend? Huishoudelijke taken uitvoeren, afspreken met mensen die je zelden ziet, een bezoekje brengen aan de sportschool, misschien – als je het jezelf gunt – een paar uurtjes bankhangen… Zo’n weekend lijkt wel een baan op zich. Bovendien zijn er maar weinig mensen die helemaal niet aan het werk denken tijdens het weekend. Een beetje stress dat je niet kunt onderdrukken, een nieuw idee dat je echt móet opschrijven voor je het vergeet, een situatie van de afgelopen week die je in je dromen herbeleeft… Herkenbaar, niet? Volgens ons is een doorsnee weekenddag dus niet hetzelfde als een balansdag!
Het nieuwe werken: tendens naar meer flexibiliteit
Misschien is het tijd om jezelf even wakker te schudden uit die oneindige sleur van werkweek-weekend. Gedaan met jezelf de hele tijd te pushen omdat dat de manier is waarop onze maatschappij is ingericht. Steeds meer bedrijven beseffen dat flexibel werken veel menselijker is dan strakke werkweken. Zo laat je je personeel toe om zelf balansmomenten in te lassen. Flexibele werkuren, goede vakantieregelingen, meer ruimte voor thuiswerk… Het aantal manieren om flexibel werk in de praktijk om te zetten is enorm en blijft toenemen. Deze tendens wordt ook wel “het nieuwe werken” genoemd.

Waarom als werkgever onbeperkt vakantie invoeren?
Onbeperkt vakantie is niet hetzelfde als het hele jaar betaald op het strand van Curaçao liggen. Een geëngageerde werknemer die onbeperkt vakantie heeft zal een maand lang alles geven om een project tot een succes te maken, zonder overuren te tellen. Maar na die intense maand is het project klaar en de energie op. Dan is het fijn als je kunt aangeven dat het nu wél tijd is voor twee weken Curaçao. Zonder openstaande projecten, zonder zorgen.
Met beperkte vakantiedagen ga je meteen rekenen. Twee weken Curaçao, dat is de helft van je vakantie. Maar je wil ook zoals elk jaar naar de Veluwe met je ouders. En in de week tussen kerst en nieuw ga je ook niet in je eentje op kantoor zitten. Oh en je zou ook nog met vrienden wijn gaan proeven in Toscane … Dat rekenen alleen al bezorgt je een hoop stress!
Als werkgever verkies je toch een werknemer met engagement? Iemand die zelf aangeeft wanneer de batterijen leeg zijn? Of heb je liever iemand die dubbel zolang over het project doet? Of erger, iemand die het wel in een maand afwerkt, maar door het gebrek aan flexibiliteit vervolgens een burn-out krijgt? Een tip: als je twijfelt of je je personeel hiermee kunt vertrouwen, twijfel je beter over of je wel de juiste mensen in dienst hebt.
Het moeten niet altijd twee weken zijn
In het voorbeeld hierboven hebben we het meteen over twee weken. Maar we willen natuurlijk het concept “professionele balansdag” introduceren. Het klinkt misschien zweverig, maar een gezond leven, is een leven in balans. En alleen jij kan als persoon aangeven wanneer er nood is aan een balansdag. Jij weet hoeveel je gisteren hebt opgeschept bij het dessertbuffet. Jij weet hoeveel gas je gisteren hebt gegeven om die deadline te halen. Alleen jíj voelt dit. Laat jezelf toe om het te voelen. Laat jezelf toe om je baas te bellen, “sorry vandaag niet”. Of neem een balansuurtje. Ga een keer om vier uur naar huis in plaats van om vijf uur. Kruip lekker vroeg in bed, ga los in de sportschool of ga eens lekker uit eten – jij weet zelf best waar je energie van krijgt. De dag erna ga je weer als een raket. Ja, het is uiteindelijk je baas die de vruchten plukt van dat uurtje dat hij of zij je gegund heeft. De kost van een balansuurtje, balansdag of balansweek weegt altijd minder zwaar dan de kost van een trouwe werknemer die met een burn-out thuis zit.
De juiste mix van flexibiliteit en heldere afspraken maakt van zowel werkgever als werknemer een winnaar. Iets om over na te denken…
Meer weten over de visie van Shifter over professionele balansdagen? Je kunt ons steeds contacteren.
Meer informatie over onze missie en arbeidsvoorwaarden vind je ook op de “Werken bij Shifter”-pagina.