Tijdens onze laatste teammeeting werd er een heel interessante vraag gesteld. Hoe reageer je wanneer iemand zegt dat payroll veel te duur is? Wij weten allemaal dat payroll minder duur is dan het lijkt. Maar een helder antwoord, dat had niemand klaar. De een ging grafiekjes tekenen, de ander ging de voordelen van payroll opnoemen. We staken de koppen bij elkaar en kwamen tot een – volgens ons – helder verhaal.
Je ziet het, we gebruiken toch een paar grafiekjes. Hiermee willen we in de eerste plaats aantonen hoe het bruto-inkomen is opgebouwd. Dat bestaat voor 80% uit het brutosalaris en voor 20% uit vakantiegeld en doorbetaalde vakantiedagen. De belangrijkste les die je hieruit moet trekken is dat de omrekenfactor die je op de payrollofferte ziet, wordt toegepast op het brutosalaris en dus niet op het volledige bruto-inkomen.
Als je het zo bekijkt en we vermendigvuldigen de omrekenfactor (op deze offerte 1,7) met het brutosalaris, dan betaal je, wanneer je samenwerkt met deze payrollpartij, ongeveer 136% van het bruto-inkomen.
Dat is ongeveer gelijk aan het bedrag dat de werkgever betaalt aan loonkosten wanneer die zelf iemand in dienst neemt. Immers, dan betaal je het volledige bruto-inkomen van 100% plus de werkgeverslasten, die ongeveer 35% bedragen. Normaal betaal je als werkgever dus 135% van het bruto-inkomen om iemand in dienst te nemen.

Het grootste misverstand is dat men de omrekenfactor gaat toepassen op het volledige bruto-inkomen. De omrekenfactor wordt net toegepast op het brutosalaris, zo’n 80% van het bruto-inkomen. Als je dan gaat rekenen, besef je dat payroll ongeveer evenveel kost als het bruto-inkomen plus werkgeverslasten.
Gijs-Jan van het Kaar – CFO bij Shifter
Met de grafiekjes willen we tonen dat iemand in dienst nemen via payroll echt niet veel duurder is dan normaal. Een omrekenfactor van 1,7 schrikt veel bedrijven af, maar dat is omdat ze die omrekenfactor verkeerd gaan interpreteren.
Bovendien moet je ook goed nagaan wat er allemaal inclusief is bij het payrollbedrijf waarmee je gaat samenwerken. In een eerdere blogpost wezen we je al op zes belangrijke dingen om op te letten wanneer je een payrollofferte gaat interpreteren. Het kan namelijk zijn dat een hogere omrekenfactor van 1,7 ook wil zeggen dat het risico op ziekteverzuim door de payrollpartij gedekt wordt. Bij horecabedrijven, waar verzuim een groot probleem is, kan dit een cruciaal voordeel zijn, waardoor payroll uiteindelijk financieel in het voordeel van de horecazaak uitdraait. Of jonge starters die willen groeien, maar het risico niet kunnen dragen om zelf een eerste of tweede werknemer aan te nemen. Ook zij hebben er alle baat bij om mensen aan te werven via een betrouwbare payrollpartij. Het uitbesteden van je juridische administratie en verloning is maar het tipje van de ijsberg wanneer het gaat om de voordelen van payroll.
Wil je zeker zijn dat het verschil tussen payroll en zelf in dienst nemen zo klein is qua kosten? Vraag dan gewoon een gratis offerte aan. Dan zie je meteen wat het je zal kosten én welke voordelen er inclusief zijn. Het kost je niks, dus het kan geen kwaad, toch?