Een eigen flexpool opzetten: oproepcontract of payroll?

By september 7, 2017Blog

Bij het opzetten van een eigen flexpool heeft u twee logische keuzes: het oproepcontract of een constructie bij payroll bedrijven. Maar welke is nu het meest interessant voor uw bedrijf?

Het is voor werkgevers mogelijk om, op basis van de afspraken over de gewerkte uren die met het uitzendbureau zijn gemaakt, kosteloos een uitzendkracht over te nemen. Dit biedt diverse financiële voordelen voor uw organisatie. Zodra het aantal uur bereikt is, kunt u door middel van een oproepcontract of payrollconstructie een uitzendkracht verder inzetten.

Het gebruik van een oproepcontract of payrollconstructie wordt al door een groot aantal bedrijven gehanteerd. Maar wat biedt nu echt de meeste voordelen voor uw bedrijf?

De belangrijkste voordelen van een oproepcontract

Als u een oproepcontract gebruikt voor uw uitzendkrachten dan kunt u rekenen op de volgende voordelen:

  • U bespaart omdat u hierbij uitsluitend het loon en loonkosten hoeft te betalen en niet te maken krijgt met een omrekenfactor;
  • U blijft exclusiviteit en flexibiliteit van de uitzendkrachten benutten;
  • De beschikbaarheid beheert u zelf, waarbij het altijd noodzaak is dat u een duidelijk overzicht behoudt;
  • U kunt uitzendkrachten die waarde hechten aan flexibiliteit en vrijheid de juiste voordelen in het contract bieden.

Enkele nadelen van een oproepcontract

Bij het gebruik van een oproepcontract krijgt u te maken met de volgende nadelen:

  • U dient rekening te houden met het wettelijke recht voor oproepkrachten dat u bij een vast aantal uur per week over een langere periode (13 weken) te maken krijgt met een arbeidspatroon. Daarmee heeft de oproepkracht recht op de gewerkte uren voor de resterende duur van het contract;
  • Uw HR-afdeling is verantwoordelijk voor de administratie van de oproepkracht en moet ook snel schakelen bij verzuim;
  • U creëert met een oproepcontract onzekerheid bij de oproepkracht, want door de pool aan oproepkrachten is het voor de werknemer onzeker wanneer hij of zij wordt ingezet en hoeveel uur hij of zij wordt ingezet. Zij kunnen dus moeilijk inschatten hoeveel zij per week of per maand werken en welk salaris zij ontvangen.

De mogelijkheden van een payrollconstructie [juridisch beheer]

Bij het inzetten van oproepkrachten kunt u een payrollconstructie opzetten. In dit geval moet u rekening houden met de volgende factoren:

  • U combineert de flexibiliteit van een uitzendkracht met de zekerheid en betrokkenheid van een vaste medewerker in uw bedrijf;
  • U verlegt het risico van bijvoorbeeld verzuim naar de payroll bedrijven, evenals de verantwoordelijkheid voor het digitale archief en de payroll contracten. Bovendien kan een payrollorganisatie u adviseren bij het samenstellen van de contracten voor uitzendkrachten;
  • U behoudt de fasenvoordelen van de uitzendkrachten:
    • Een termijn van 78 gewerkte weken (weken waarin niet is gewerkt tellen niet mee);
    • Een termijn van 4 jaar in totaal bij bijvoorbeeld 6 contracten van 8 maanden;
    • Het vast in dienst nemen van een uitzendkracht na 5,5 jaar.

Shifter is een van de payroll bedrijven dat u kan helpen met uw flexpoolmanagement. Hier leest u alles over onze aanpak.

 

Pauline Eskes - van Gasselt

Author Pauline Eskes - van Gasselt

More posts by Pauline Eskes - van Gasselt