Vrolijke lampionnetjes in de etalage, vrolijke deuntjes op de radio en een toonbank vol vrolijk versierde stukjes chocolade. Een bezoek aan Chocstar, daar word je dus blij van. Dit leuke plekje op de Hoogte Kadijk in Amsterdam is een beetje van-alles-wat. Dit is een chocoladefabriek, kantoor en winkel in één. Een klein bedrijfje dus, maar eentje dat duidelijk boordevol liefde zit. Onderneemster Annefrid legt uit hoe dit allemaal tot stand is gekomen en waarom ze met een payrollbedrijf samenwerkt.
Chocstar: een concept om van te smullen
De chocoladereep die het leven van Annefrid veranderd heeft? Die moet ze zo’n tien jaar geleden in Amerika hebben gegeten, tijdens een memorabele roadtrip van oost naar west. Chilipeper, knettersnoep en zout. Dat zijn de smaken die aan de basis liggen van Chocstar. Smaken die Annefrid zelf even vergeten was, tot haar huisgenootje met het idee kwam om zelf een middag chocoladerepen te maken. Zij had namelijk in Finland een chocoladereep met drop gegeten die ze absoluut wilde namaken. En dan was er nog een vriendinnetje die graag speculaas in haar chocoladereep wilde proeven. Resultaat van een middagje kokerellen? Helaas, geen geslaagde chocoladerepen, maar wel het concept voor een eigen zaak.
Het concept werd geïnspireerd door My Muesli. Zoals je daar je eigen muesli samenstelt, creëer je bij Chocstar je eigen chocoladereep. Dat doet een beetje aan een sprookje van Roald Dahl denken, maar het starten van een eigen zaak bleek allesbehalve een sprookje. Dat werd pijnlijk duidelijk toen Annefrid op zoek ging naar partners voor haar online winkel. Potentiële partners behandelden haar als “weer zo’n trutje die een leuk concept heeft bedacht”.
Van concept naar succes
Dan maar het heft in eigen handen nemen. Annefrid bestelde online een chocolademachine, die bij levering een “machientje” bleek te zijn. Drie chocoladerepen per keer kon je er mee maken, wat als je ‘s ochtends vroeg opstaat, neerkomt op ongeveer 30 repen per dag. “Tegenwoordig maken we zoveel repen in een halfuur tijd,” lacht Annefrid.
Maar de aanhouder wint en Chocstar bleek een succesvol concept. Op termijn slaagde Annefrid er dus wel in om partners aan te trekken. Het bedrijf bleef groeien totdat de volgende grote stap zich aanreikte: het aannemen van personeel. Geen gemakkelijke stap, volgens Annefrid. Uiteindelijk nam zij de beslissing om voor een payrollbedrijf te kiezen.




Je kunt niet alles zelf weten
“Als ondernemer moet je van zoveel dingen afweten. En er komt steeds meer bij. Hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer clutter en andere dingen erbij komen”. Annefrid ervaart dat het conceptmatige gedeelte van het ondernemen haar sterke kant is. Ze vindt ook dat je als ondernemer niet alles kan weten en dat het dan soms beter is om voor een partner te kiezen die je aanvult. Zeker als het om iets belangrijks zoals personeel gaat.
Payroll brengt ook financieel voordeel met zich mee
Naast de veelzijdigheid van het ondernemerschap, was er ook een belangrijke financiële reden om te kiezen voor payroll. Chocstar is namelijk volledig opgebouwd met eigen kapitaal. Door die keuze kan het bedrijf minder hard groeien en is het ook kwetsbaar voor bepaalde financiële risico’s. Annefrid legt uit dat je dan moet zorgen dat je je verzekert voor de risico’s die je als onderneming onderuit kunnen halen. Zo kan een zieke werknemer in een kleine onderneming grote impact hebben. “Als een werknemer ziek is, dan wil ik gewoon langs kunnen gaan met een bos bloemen, zonder dat ik me zorgen hoef te maken om het ziekterisico en wat dat als kleine ondernemer financieel met mij doet,” vertelt Annefrid. Zij vindt het dan ook ontzettend belangrijk dat er voor haar mensen gezorgd wordt en dat wanneer haar personeel juridische of administratieve vragen heeft, ze hen zonder zorgen kan doorverwijzen naar Shifter.
Professioneel gezien is payroll overduidelijk de beste optie voor Annefrid. Zeker omdat haar branche erg te maken heeft met seizoenspieken, is het beter om de administratie van de tijdelijke contracten uit te besteden. “Verloning, vakantiegeld, gewoon alles check! Het enige wat wij hoeven te doen is digitaal de leeftijd van de nieuwe werkkracht en het uurloon doorgeven. De rest wordt gewoon geregeld, dus dat werkt echt heel fijn”. Met minimale effort is de hele administratie piekfijn in orde. En de kosten van de omrekenfactor? “Dat is gewoon het risico op de ziektedekking dat je afkoopt,” vindt Annefrid.


Vast of flex, payroll of geen payroll?
Na verloop van tijd wil Annefrid wel de “logische” HR-cyclus volgen. Dat betekent dat je de mensen die vast bij je in dienst zijn toch zelf gaat verlonen. Voor de flexibele krachten wegen de voordelen van payroll te zwaar door. Maar vaste werkkrachten die er al jaren bij zijn, die wil je uiteindelijk toch officieel als Chocstar gaan uitbetalen.
Payroll of geen payroll, ieder personeelslid is belangrijk voor Annefrid. Lid van het Chocstar-team word je dus ook als flexkracht niet zomaar. Annefrid vindt het belangrijk dat ze zelf de juiste mensen kan kiezen. Dat is voor haar een groot voordeel van een payrollbedrijf tegenover een uitzendbureau. “Met zo’n klein team kan het ook niet anders,” stelt ze. Het is een bewuste keuze om voor het wervingsproces geen externe partijen te gebruiken.
Chocstar als voorbeeld voor jonge ondernemers
Het verhaal van Chocstar is heel inspirerend voor jonge ondernemers. Je hoeft je als ondernemer niet slecht te voelen dat je niet van alles af weet, want dat is gewoon niet realistisch. Het belangrijkste is dat je slimme keuzes maakt die passen bij jouw situatie. Als het risico op ziekte bij je personeel je financieel ernstig kan schaden, dan mag het afkopen van dat risico via payroll geen al te moeilijke keuze zijn. Denk goed na of je liever zelf je mensen kiest of als een uitzendbureau je hierbij beter kan helpen. Ken jezelf, bepaal je sterktes en kijk waar je aanvulling kunt gebruiken. En heb je een moeilijk moment? Loop even de Chocstar-winkel binnen in Amsterdam of surf naar www.chocstar.nl, daar word je zo weer vrolijk van!